Crete Golf

– Kretas perle

 
Kreta, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet, har vært en favoritt blant mange turister i flere tiår. Øya, som er den femte største, er som Hellas i miniatyr. I 2015 åpnet den fornyede Crete Golf dørene, noe som gjør Kreta til et potensielt feriested også for golfentusiaster.

Crete Golf ble opprinnelig etablert i 2003 og den allsidige banen ble designet av Bob Hunt. Takket være middelhavsklimaet kan du spille på denne banen 365 dager i året. I sommermånedene kan du regne med en ganske svett poloskjorte, mens vinteren krever lange ermer. Imidlertid blir de varmeste sommerdagene ofte avkjølt av smeltevindene som blåser fra fjellområdene. Klimaet er like variert som omgivelsene under en runde på golfbanen.

Den kretiske livsstilen og vennligheten møter oss allerede i døråpningen til klubbhuset. Vi føler oss velkomne og en solrik golfdag er i vente for oss. Julis middelhavssol varmer kraftig, men den moderate vinden fra fjellene ser ut til å gi en fin kjølighet.

Det er tydelig at juli ikke er den travleste måneden, så vi kan i fred og ro sette oss inn i det kjekke og særegne klubbhusbygget. Restaurantens terrasse tilbyr dagens første wow-reaksjon. Ikke på grunn av den kalde drikken, men utsikten, som du gjerne stopper opp og beundrer en god stund. Golfbanen, med sine 18 hull og sine grønne omgivelser og fargerike blomsterbed, er utrolig vakker. Vennligheten til personalet er til å ta og føle på, og føles ikke påklistret eller kunstig i det hele tatt, men her er de genuint interessert i at kunden skal føle seg komfortabel. Det tar litt tid å venne seg til omsorgen deres, men det føles absolutt bra.

Anna Tzagkarakis på Crete Golf bekrefter denne oppfatningen av vennlighet. Anna flyttet fra Sverige til Kreta i 1996, og vet av erfaring at det er lett å trives i selskap med grekere på Kreta. Varmen og gleden kan allerede sees i ansiktene til kretenerne og de ønsker alle godt. I løpet av årene på Kreta har Anna også sett en endring på øya takket være turismen. Hun er stolt over at Crete Golf har holdt seg til den «gammeldagse» tjenesten, hvor kundens individuelle behov blir tatt hensyn til. I tillegg til Anna er de nordiske landene representert av PGA Pro Henrik Engdahl på Crete Golf. Av ham kan du få hjelp til de delene av golfspillet som føles vanskelig. Nordiske gjester føler seg velkommen i klubben takket være Anna og Henrik.

«Alle golfere gjør det bra her, enten de kan språket eller ikke. Alle problemer er løst og sluttresultatet er alltid en fornøyd kunde», sier Anna fornøyd.

Allsidig bane i nydelige omgivelser

Runden starter litt foreløpig, men de vakre omgivelsene holder humøret høyt. Kreta er kjent som en stranddestinasjon, men øya er mye mer enn det. Crete Golf gir et omfattende bilde av øyas mangfold. Fjell, grøntområder og litt ørkenfølelse. Spesielt det grønne føles overraskende. Og selvfølgelig føles det også litt kilende, at kun fem minutter med bil fra golfbanen ligger Hersonissos-stranden med sin gyllenbrune sand, klare vann og gode paraplydrinker.

Selv om Kretas solskinn er nådeløst, er det ikke merkbart på golfbanens tilstand. Uten å overdrive kan man si at fairwayen er feilfri og omgivelsene grønne. Shortcut-greenene er utfordrende på en fin måte. De første ni hullene er for en gående spiller ganske vanskelige, med store høydeforskjeller og lange avstander mellom hullene. Sjåføren trengte knapt tas ut av golfbagen. Hullene er mange steder smale, men ikke spesielt lange. Du kan enkelt redde et antall slag ved å holde ballen på fairway.

Fra flere steder på golfbanen tilbys besøkende en postkortlignende utsikt over fjellene. Hull 6 (par 3) er golfklubbens signaturhull. Men selv om min eneste birdie kom på akkurat dette hullet, var det hull nummer 11 som etset seg sterkest i minnet. Det ellevte hullet spilles mot et bratt fall, noe som er veldig dramatisk. Her er det definitivt ikke verdt å slå langskudd, for baller som forsvinner over skråningen vil du nok aldri se igjen.

Til tross for varmen går første runde knirkefritt. Den blide og energiske caddiemesteren sjekker med jevne mellomrom at vi har det bra. I tillegg til å overvåke tempoet i spillet, serverer han noen ganger kjølende drinker fra kjøleren. Hull 18 så fantastisk ut fra klubbhuset, men skjønnheten blir enda vakrere når du spiller. Det holdt på å ende dårlig da et slag nesten nådde klubbhuset, men heldigvis endte det bra.

Etter kampen føler jeg meg sliten, men glad. Den greske lunsjen er virkelig deilig og smaker godt etter runden. Med magene fulle av godsaker tar vi veien til hotellets fredelige bassengområde, hvor vi rolig og stille gjenopplever følelsene som vekkes under spillet. Et smil brer seg over ansiktet mitt mens jeg strekker meg ut på solsengen.

Hos Crete Golfs golfklubb er standarden høy, så selv om det kun er én bane, byr den på nok utfordringer selv for en erfaren spiller. Den allsidige banen krever minst 3-5 runder før den blir kjent, noe som gjør det enkelt å tilbringe en hel uke på samme klubb.

Golferens allsidige reisemål

Crete Golfs daglige leder Nikolaos Sotiropoulos har grunn til å være fornøyd med klubbens fornyelse. Nikolaus ønsker også å minne om alle tjenester og attraksjoner som finnes i nærområdet. Du kan bli kjent med kultur og gresk hverdagsliv. Nikolaus bekrefter at både nye og mer erfarne golfere setter pris på golfbanen. Hotellets 25 suiter er av førsteklasses. Vi bodde i en juniorsuite som var romslig og velutstyrt, og på samme nivå som klubbhuset. Sesongen er fra mars til mai og om høsten til november, men golfbanene er åpne hele året.

«Midt på sommeren er det varmt, men da er det også god plass på banene og du har mulighet til å spille i fred», råder Nikolaos.

Selv om Kreta er Hellas største øy, er alle hjørnene innenfor rimelig avstand. Vi valgte å kjøre til landsbyen Panormos, ca en og et kvarters kjøring fra golfklubben. Crete Golf har mye å by på, men det kan likevel være fint å kombinere ferien med et nytt besøk eller program. Man kan besøke de idylliske landsbyene i det indre av landet, eller vandre i Samaria-juvet. På Kreta, som i hele Hellas, er den gresk-ortodokse religionen sterkt til stede. Du ser kirker og klostre her og der, til og med rett ved det første hullet på Crete Golf. Det lønner seg å ikke være redd for å ta kontakt med lokalbefolkningen. Hvis språkbarrieren er høy, kan tegnspråk brukes. Det har hendt at turister som har vært ute for å beundre utsikten befinner seg under et oliventre med gjestfrie lokale grekere. Og en slik invitasjon er verdt å ta imot. Kreta setter alltid et livslangt preg i minnene våre.

 

Jussi Evinsalo