Rovos Rail – The most luxurious train in the world

Det var lenge siden Rovos Rail ble dratt av at damplokomotiv, istedenfor har det blitt erstattet med et diesellokomotiv. Jeg har sjekket inn på Rovos Rails egen togstasjon i Pretoria og holder et glass med bobler i hånden. Solen skinner og sakte men sikkert kommer flere og flere reisende som skal være med på denne eksklusive togreisen hvor golf og safari er målet. Det er omlag 40 personer med på turen hvor jeg ikke kjenner noen andre enn min samboer som står ved min side. I de neste 9 dagene kommer denne gjengen fra en mengde ulike land og kulturer være mine golf- og reisekamerater. På reisen vår skal vi ferdes 210 mil og vi begynner med en liten omvei til Sun City. Deretter går ferden ned mot Durban via Drakensbergen og tilbake til Pretoria via Swaziland og Krugerparken. Golf & Safari er én av to reiseruter som er innrettet mot golf.
 

Sun City – Sør-Afrikas Las Vegas

Den første togreisen var ikke særlig lang, kun 11 mil, men det tar sin tid. Det er nå man innser at dette ikke er noe ekspresstog, men at man ferdes i sneglefart med mange stopp på veien. Dette gjør ingenting da vi blir servert fire-retters til både lunsj og middag. Det er to selskapsvogner hvor man kan synke ned i noen av de innbydende sofastolene å ta en kaffe etter maten. Sun City har visse likheter med Las Vegas. Du har safari, badeland, spektakulære hotell og et enormt kasino. De to golfbanene er begge designet av det sørafrikanske golfikonet Gary Player. Vi spiller Lost City GC med det selvsagte signaturhullet nummer 13. Dette par-3 hullet har en green formet som kontinentet Afrika og vannet foran er fylt med fryktinngytende krokodiller.

 

Golf eller safari – Begge forenes

Min samboer spiller litt golf, men om man skal være helt ærlig er hun mye mer interessert i safari. Hun har derfor valgt å bli med i The non golfing group. Denne gruppen har et voldsomt program de dagene der vi golfere er ute på golfbanen. Gruppen består av syv damer som ganske fort blir kjent med hverandre. Et antall timer på safari eller på golfbanen ser ut til å ha samme sosiale effekt og gjør at man kommer hverandre nærmere på en naturlig måte. Den lange togreisen mellom Sun City og Drakensbergen er den eneste heldagsturen på toget. Det er en dag som bare forsvinner og vi tilbringer store deler av dagen i det som kalles observasjonsvognen. Det er den bakerste vognen som har en åpen del hvor man kan sitte utendørs å se på det vakre landskapet som passerer sakte forbi. Jeg står over golfen på Champagne Sport GC i Drakensbergen. Det er ikke fordi banen på noen måte skulle være dårlig, men fordi jeg heller ønsker å være med ikke-golferne denne dagen. Det blir et besøk på Spionkop Lodge hvor et av de større slagene mellom boere og engelskmennene utspilte seg. Etter en herlig lunsj og et bad i bassenget avslutter vi dagen med en safaritur før vi vender tilbake til toget.

Durban Country Club – Et av høydepunktene

Golfbanen ligger langs med kysten og bølgene blir store når vinden blåser opp. Dette er golfbane der de enorme sanddynene er like naturlige hinder som vinden fra havet. Vinden gir spillet en ekstra dimensjon. Åpningshullet er av verdensklasse og det faktum at banen ble bygd i 1922 har bidratt til de mange unike onduleringene på fairwayene. Da man ikke hadde bulldosere og moderne gravemaskiner ble man tvunget til å beholde den naturlige onduleringen, selv om noen av kulene er enorme.

 

Hluhluwe-Imfolozi – Safari for hele gruppen

Safariparken med det vriene navnet Hluhluwe-Imfolozi ligger 28 mil nord for Durban. Vi har stått opp grytidlig for å få så mye som mulig ut av safarituren vår. Av de dyrene som inngår i the big five så vi elefant, buffel, nesehorn og løve. Leoparden fikk vi ikke noe glimt av og det er dette dyret som er den vanskeligste å krysse av på the big five-listen. Å dra på safari er noe helt unikt da man aldri helt vet hva som kommer til å skje. Noen ganger poserer mer eller mindre de ville dyrene, mens neste gang kjører man rundt i evigheter uten å få sett noe interessant. Alt kan skje. Vel tilbake på toget kan man merke en betydelig endring i gruppen. Nå er det nesten ingen som velger bordene for to under middagen, men man setter seg heller ved et bord for fire. Det spiller ikke så stor rolle hvem som blir dine middagsgjester da alle er veldig hyggelige og man har en følelse av at man kjenner alle i gruppen.

Swaziland – Nærmare bestemt kongedømmet Eswatini

Dette er Afrikas nest minste land og etter at den nåværende kongen fylte 50 år sørget han for å få byttet navn på landet til Eswatini. Guiden vår på toget har en liten forelesning i loungevognen hvor han forteller om hvordan kongen skal ha klart å styrte landet i ruiner. På vei til Royal Swazi GC har vi en veldig morsom, lokal guide i bussen som gir et litt annet og delvis mer positivt bilde av landet som helhet. Royal Swazi GC er landets beste golfbane, men greenene er litt tregere og banen holder ikke like høy standard som de vi har spilt på tidligere under reisen. De første ni hullene er fint designet i flatt terreng, mens på de siste 9 hullene skifter banen totalt karakterer og blir både veldig kupert og betydelig mer interessant. Det er noen tricky utslag, men også noen veldig bra golfhull.

 

Leopard Creek – Sør-Afrikas mest eksklusive golfklubb?

Dette er et av Gary Players ordentlige mesterverk og det er kun noen få privilegerte som får lov til å spille denne banen. Om man vil spille her må man bli invitert av et medlem, alternativt bo på et av de svindyre lodgene i Krugerparken som er tilknyttet golfklubben, eller reise med Rovos Rail. Golfbanen er i nærmest perfekt stand og det er en fryd å pegge opp på første tee. Banen er gjennomgående bra, men har en praktfull avslutning. Hull 13 som er ett av mange potensielle signaturhull der greenen ligger på en klippeavsats ut mot Crocodile River. Hull 14-17 er fantastiske, men jeg konsentrerer meg om hull 18 som er det perfekte avslutningshullet. Det er et par 5-hull der man har mulighet til å nå greenen på to slag etter en vellykket drive som får en hel del ekstra rull. Hvis man har lengden inne blir utfordringen å få ballen til å stoppe på den lille greenen som ligger på en øy rett nedenfor klubbhuset. Leopard Creek er ikke bare en opplevelse utenom det vanlige. Det rike dyrelivet og det faktum at man befinner seg i Krugerparken gjør opplevelsen enda mer spektakulær. Det er ikke uvanlige at man ser eksotiske dyr som springbukk, aper og flodhester, men det kuleste for oss var nok sjiraffene som beitet på trærne på hull 18 og en waterbuck som løp over fairwayen.

 

Bucketlist

Rovos Rail er en bucketlist-reise og noe som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg elsket vår lille, men eksklusive kupé, de lekre måltidene, de gode vinene, den utmerkede servicen, den spennende safarien og de fantastiske golfbanene. Rovos Rail har virkelig tatt All-Inclusive til et helt nytt nivå. For en drøy uke siden stod jeg på perrongen i Pretoria uten å kjenne noen, og nå føles det ut som at jeg har vært omgitt og blitt kjent med alle disse fantastiske menneskene fra ulike deler av verden.

 

Les mer om golfreisene med Rovos Rail