Kanariøyene – vinterens tradisjonelle golfreisemål

 

Reiseliv er sterkt påvirket av ulike trender. Etter Ryder Cup på Marco Simone nær Roma, vil nok interessen for golfreiser til Italia skyte i været. Likevel er det enkelte destinasjoner som alltid er i vinden, uavhengig av verdensbegivenheter. Kanariøyene er et fremstående eksempel på dette.

Den første charterflygningen tok av fra Oslo i 1959 med kurs mot Mallorca. Fem år senere ble det mulig å reise charter til Gran Canaria. Flyturen var den gang nok ikke like komfortabel som nå. På grunn av dårlig vær, måtte passasjerene blant annet hjelpe til med å børste snø av vingene i Barcelona, før de overnattet i Tanger, Marokko. Først etter flere timer og mellomlandinger nådde de solen på Gran Canaria.

Takket være denne tidlige inngangen til chartermarkedet har omtrent halvparten av alle nordmenn besøkt en av de syv hovedøyene på Kanariøyene. Det er ikke å overdrive å si at Kanariøyene er et hovedmål for charterferier om vinteren. Gran Canaria og Tenerife topper listen, men Fuerteventura og Lanzarote er også blant de ti mest populære vinterdestinasjonene.

Golf har dype røtter på Kanariøyene. Spanias eldste golfklubb, Real Club de Golf de Las Palmas kalt Bandama, ble etablert i 1891 på Gran Canaria. Tenerife fulgte etter, med opprettelsen av Real Club de Golf de Tenerife i 1932. I dag finnes det litt over 20 golfbaner spredt over fem av Kanariøyene. Dette kan virke som et lavt antall, men med begrenset areal og stor konkurranse om arealet til hotellbygging, er det ikke så overraskende at antallet golfbaner er begrenset.

Hva bør jeg velge? Golf på Gran Canaria, Tenerife eller Fuerteventura?

Det er viktig å merke seg at selv om øyene geografisk sett er i samme område, varierer de betydelig fra hverandre. Tenerife huser Teide, Spanias høyeste fjell med sine 3 718 meter, som deler øya inn i ulike klimasoner. Fuerteventura kan skilte med noen av de flotteste sandstrendene man kan finne, mens naboøya Lanzarote byr på vakre strender med svart lavasand i stedet for den finkornede hvite Sahara-sanden. I sentrum av Gran Canaria skaper fjellene et mikroklima, som gjør den nordlige delen av øya betydelig grønnere enn den mer turistpregete sørlige delen.

Gran Canaria – Greenfeepakken ”Play Around”

Sør på Gran Canaria ligger noen av de beste golfbanene, samt noen av øyas mest luksuriøse hoteller. Den spanske hotellkjeden Lopesan tilbyr flere førsteklasses 5-stjerners hoteller, med Villa del Conde som juvelen i kronen – regnet som ett av de fremste 5-stjerners hotellene på øya. Hotellkjeden samarbeider også med flere av toppgolfbanene på øya, noe som gjør det mulig å tilby en attraktiv greenfee-pakke hvor du får spille på tre av Gran Canarias beste baner.

Meloneras Golf står som kjedens flaggskip, og er en bane som fanger hjertet til mange nordmenn. Den har det lille ekstra, og de siste ni hullene, som ligger tett inntil sjøen, gir en uforglemmelig og magisk golfopplevelse.

Anfi Tauro Golf skiller seg ut takket være sitt dristige og unike design. Den anerkjente golfarkitekten Robert von Hagge har skapt en såkalt ørkenbane, der lysegrønne fairways og greens står i sterk kontrast til den omkringliggende ørkenen av lavasand og kaktuser. Banen byr på mange spektakulære hull, som for eksempel hull 8 der greenen er formet som et amfiteater inne i fjellet, og hull 13, et kort par 3-hull hvor greenen nesten henger over en ravine som en halvøy. Anfi Tauro er en moderne bane som utvilsomt gir en uforglemmelig golfopplevelse.

Maspalomas Golf fremstår mer tradisjonell enn både Meloneras og Anfi Tauro, men den er svært populær både blant besøkende og lokalbefolkningen. Banen grenser til det storslåtte naturreservatet Las Dunas de Maspalomas, og det er virkelig en opplevelse å se de enorme sanddynene strekke seg langs kysten.

Dersom man velger «Play Around»-greenfeepakken, får man en perfekt kombinasjon av varierte golfbaner av topp kvalitet. At transport til og fra de ulike banene også er inkludert, er et stort pluss. Det er vanskelig å finne et bedre tilbud for de som ønsker å maksimere golfopplevelsen på ferie.

Tenerife – Den mest populære øya

Golfopplevelsene på Tenerife og Gran Canaria kan godt sammenlignes, og de to øyene ser ut til å konkurrere om tittelen som den fremste golfdestinasjonen på Kanariøyene. På Tenerife finner du det luksuriøse feriestedet Abama Golf, der du kan overnatte ved det anerkjente Ritz-Carlton, samt den storslåtte Buenavista Golf beliggende i den mindre turistpregede nordlige delen av øya. La oss også ta en nærmere titt på Barcelo Tenerife, som ligger i den sørlige delen av det populære Golf del Sur-området.

Barcelo Tenerife – hotell og golf i ypperste klasse

Barcelo Tenerife, som tidligere var kjent som Sandos San Blas, har etter en betydelig renovering blitt et hotell av topp klasse. Med sine 272 rom byr det på en rikholdighet av fasiliteter. Gjester kan nyte hele syv bassenger, hvorav ett er oppvarmet gjennom hele året. For de aktivitetslystne finnes det et toppmoderne treningsstudio, klatrevegg, volleyballbane og det vakre San Blas naturreservat like ved siden av. Matentusiaster kan glede seg over en rikelig bufférestaurant, flere à la carte-restauranter og et utvalg av innbydende barer. Med alle disse fasilitetene kan man nesten fristes til å bli på hotellet hele oppholdet. Men for de som ønsker å forsterke opplevelsen kan hotellets all-inclusive-pakke anbefales, hvor kvalitet er stikkordet, uten rom for middelmådighet.

Hotellet har fordelen av å være plassert i nærheten av to prestisjetunge golfbaner: Amarilla Golf og Golf del Sur. Begge banene, som åpnet på slutten av 1980-tallet, byr på storslått utsikt over Atlanterhavet og den majestetiske Teide-vulkanen.

Golf del Sur GC er en bane som tidligere har huset Europatouren – et kvalitetstegn selv om det er en tid tilbake. Banens landskap er variert og byr på mange imponerende utsiktspunkter, og dens bunkere med karakteristisk svart lavasand gir en unik golfopplevelse.

I samme område finner vi Amarilla Golf, som deler mange trekk med sin nabo, men utmerker seg med to hull som går helt ned til Atlanterhavet. Det er noe ekstraordinært når man kan lukte sjøsaltet og høre bølgeskvulpet.

Samlet sett er nå den ideelle tiden for et besøk til Barcelo Tenerife. Hotellet, med sin ferske renovering og navneendring, byr på en opplevelse av nyhet og fornyelse. Og med støtte av et engasjert og stolt personale, kombinert med de to flotte golfbanene, blir et opphold på Tenerife en uforglemmelig opplevelse. Det er tydelig hvorfor Tenerife er den mest populære av alle Kanariøyene.

Fuerteventura – Øya med de fantastiske strendene

Fuerteventura er først og fremst kjent for sine praktfulle sandstrender, men øya byr på langt mer enn bare det. For mange er det bølgene langs østkysten som lokker, spesielt for surfere. I tillegg tiltrekker øya mange golfentusiaster, takket være de fire 18-hullsbanene den har å tilby.

Caleta de Fuste – Sol, sand og hav

Fuerteventura kan skilte med flere golfbaner, hvorav Fuerteventura Golf er den eldste og mange mener den beste. Denne banen åpnet dørene i 2002 og hadde gleden av å være vert for Spanish Open i 2004. Den strekker seg pittoresk ut langs en skråning med slående havutsikt. Med palmer som omgir fairwayen, villaer som stiplet kantene, og en slyngende bekk som ofte setter spillernes ferdigheter på prøve, gir den en fullverdig golfopplevelse. Klubbhuset, bygget i tradisjonell hacienda-stil, huser også flere hotellrom. Hotellkjeden Elba, som står bak golfbanen, tilbyr også flere 4-stjerners hoteller ved stranden, som er populært blant golfere. Caleta de Fuste er en sjarmerende kystby der man finner et bredt utvalg av overnattingssteder, butikker og restauranter.

I Caleta de Fuste finner man også Salinas Golf, en nabo til Fuerteventura Golf. Denne banen har et mer distinkt amerikansk design med fremtredende «waste areas» og større greener. Dessverre har Salinas Golf hatt svingende kvalitet de siste årene, på grunn av både høye vanningsutgifter og økonomiske utfordringer. Jandia Golf, lenger sør på øya, har støtt på tilsvarende problemer. Den fjerde golfbanen, Playitas Golf, inngår i sportskomplekset Playitas Sport.

Sammenlignet med Gran Canaria og Tenerife, kan Fuerteventura Golf virke som den tilbyr en litt mer moderat golfopplevelse. Dette reflekteres også i prisen for golfturer hit. Men for de som er ute etter en kombinasjon av golf og avkobling ved stranden, uten overdrevent høye forventninger til selve banene, er Fuerteventura et utmerket valg.

Hvilket reisemål passer meg best?

Det er ofte sagt at man får det man betaler for, og dette er stort sett tilfellet. Å bo på Villa del Conde eller Baobab på Gran Canaria med Play Around-greenfeepakken lar deg både leve og spille som en konge, men det har sin pris. På den andre siden, hvorfor betale for mer enn det du faktisk trenger? Hvis du søker en solfylt, avslappende golf-ferie, kan Caleta de Fuste på Fuerteventura være akkurat passe – verken for mye eller for lite. For dem som ønsker noe midt imellom, kan Barcelo Tenerife være perfekt.

Uavhengig av valget, er Kanariøyene en strålende golfdestinasjon i vintermånedene. Det finnes få steder som byr på like variert golfing og et like behagelig klima som Kanariøyene.

Les mer om golf på Gran Canaria

Les mer om golf på Tenerife

Les mer om golf på Fuerteventura