Text: Johan Kullenberg
Det var mer enn 30 år siden jeg besøkte Kypros sist. Det var et par år før den første golfbanen Minthis GC ble åpnet i 1994. Med en viss spenning setter jeg meg i taxien utenfor Larnacas flyplass, klar til å utforske noen av øyas golfbaner. Vi begynner reisen med å krysse grensen mellom den gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske delen for å besøke Korineum Golf, den eneste golfbanen på den tyrkisk-kypriotiske nordlige delen av øya.
Siden 1974 har øya vært delt og frem til 2005 var grensen helt stengt. Nå går det imidlertid smidig å passere mellom øyas to deler, så lenge man har passet med seg. Ved grenseovergangene er det en del trafikk, spesielt i helgene når grensehandelen blomstrer. Mange gresk-kyprioter krysser grensen for å fylle bensin og handle billigere på den tyrkisk-kypriotiske siden. Konflikten mellom nordlige og sørlige Kypros er imidlertid vanskelig å løse og dypt forankret, noe som ville kreve en egen mindre avhandling for å redegjøre for.
Korineum Golf – Nord-Kypros’ eneste golfbane
Når vi ankommer Korineum Golf blir vi møtt av Umut, hvis familie eier både golfbanen og flere andre virksomheter. Det store klubbhuset rommer både hotellets resepsjon, og rommene ligger i rekkehuslignende områder på området. Vi sjekker inn og avtaler å møte Umut til middag senere på kvelden. Siden det fortsatt er mange soltimer igjen, og til tross for den lange flyreisen, nøler vi ikke med å slå ut på første tee.
Korineum Golf viser seg å være en meget hyggelig bekjentskap. Banen er vakkert beliggende ved foten av de storslåtte Five Finger Mountains og tilbyr også en praktfull utsikt over havet. Det er en sånn passe vanskelig golfbane hvor man får sin andel utfordringer, men man trenger samtidig ikke å være konstant på vakt. Det første hullet er et tøft åpningshull og hull fire er et enda tøffere par 3-hull hvor man må slå over en ravine hvis man ikke spiller klokt og unngår ravinen på høyresiden. Det er en hel del gode og veldesignede hull hvor man ikke skal ha noen problemer så lenge man holder seg på fairway. Korineum Golf er en golfbane som ikke har noen direkte svakheter, noe som gjør den meget behagelig å spille fra start til slutt.
Kyrenia – hyggelig småbyfølelse
Klokken 19:00 møter vi Umut på parkeringsplassen utenfor hotellet og drar til den lille havnebyen Kyrenia. Byen er ikke stor, men den kan skilte med en imponerende borg, en liten handlegate og en hyggelig strandpromenade med mange uteserveringer. Det råder en bekymringsløs småbyatmosfære hvor alle ser ut til å kjenne alle – eller i det minste nære alle kjenner Umut.
Middagen nytes på en restaurant oppe i fjellene. Når vi ankommer blir vi umiddelbart vist til det fineste bordet, rett ved et av panoramavinduene. Utsikten ville nok ha vært fantastisk hvis det ikke hadde vært bekmørkt ute, og det eneste vi så var vår egen speilbilde. Vi fikk en rekke retter som var mer influert av det tyrkiske kjøkkenet enn det greske, men selvfølgelig ble også den klassiske kypriotiske osten halloumi servert.
Ny golfbane designet av Olazábal
Vi er tidlige til frokostsalen og spiller Korineum Golf enda en gang før lunsj. Det er ofte andre gang man spiller en golfbane man lærer å sette pris på den enda mer, og Korineum er intet unntak. Umut har lovet å vise oss planene for utbyggingen av ytterligere 18 hull. Det viser seg at prosjektet er mer enn bare i sin spede begynnelse og den kjente spanske storspilleren og nå golfbanearkitekten José María Olazábal er allerede engasjert til å designe den nye golfbanen. Hvis dagens bane er vakkert beliggende, vil den nye banen ligge enda vakrere, med hull som strekker seg nesten hele veien ned til havet.
Aphrodite Hills – Europatourbane
Vi vender tilbake til den gresk-kypriotiske siden, der majoriteten av Kypros’ golfbaner ligger. Den mest kjente av disse er Aphrodite Hills, som to ganger har vært vert for DP World Tour. Under tourens besøk ble hull 3 en skikkelig snakkis hvor man fra backtee måtte maksimere driveren for å komme over en enorm ravine. Da ble hullet spilt til hele 575 meter, men heldigvis er det betydelig snillere fra klubbtee fra andre siden av ravinen. Ellers er det hull 8 som er signaturhullet hvor man fra tee får følelsen av at greenen ligger på kanten mot det asurblå Middelhavet. Det er et golfhull man vil huske for resten av livet, uansett resultat. På Aphrodite Hills finnes en rekke spektakulære hull, men også mer tradisjonelle parkanlegg-lignende hull, noe som skaper en harmonisk blanding som passer både amatører og proffer. Avslutningshullet har en av banens få vannhindre – en dam nær greenen, retfullt nært blikkene fra klubbhusets trivelige uteservering.
Vi spiller også på Secret Valley, som ligger mer eller mindre ved siden av Aphrodite Hills. Secret Valley er et utmerket supplement og vakkert anlagt i en blomstrende dal. En svingete bekk påvirker spillet på flere hull, noe som bidrar til banens strategiske utfordringer. Akkurat som Aphrodite Hills tilbyr banen vakre utsikter, selv om havet ligger mer i bakgrunnen.
Aphrodite Hills – Luksus og førsteklasses service
Aphrodite Hills er mer enn bare en golfbane. Her kan man velge å bo på det 5-stjerners hotellet, i toppmoderne leiligheter eller leie villaer rundt golfbanen. Finishen er perfekt og hele anlegget oser professionalisme og effektivitet, noe som skaper en eksklusiv følelse. På samme måte som jeg satte pris på den personlige mottakelsen på Korineum, liker jeg den mer strikte og korrekte servicen på Aphrodite, hvor man umiddelbart føler seg godt ivaretatt.
Kypros – En øy med utallige grunner til å vende tilbake
Etter noen fantastiske dager fylt med golf, spa og tennis på Aphrodite Hills er det på tide å avslutte reisen vår. Under oppholdet har jeg til og med begynt å sette pris på den lokale drinken, kypriotisk Brandy Sour, selv om den kanskje ikke er grunn nok til å vende tilbake. Det er derimot mange andre grunner til å vende tilbake til Kypros – flere golfbaner å utforske, sjarmerende småbyer og historiske steder som Pafos, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Og selvfølgelig, sandstrendene og øyas imponerende 340 soldager per år.